12 ماده غذایی در یخچال که باید دور بیاندازید

به گزارش مدرسه سما، یخچال مهم ترین وسیله برقی آشپزخانه است. بدون وجود یخچال مجبور بودیم که هر روز برای تهیه مایحتاج و خوراکی مورد نیازمان به خرید برویم یا بسیاری از مواد غذایی را به خاطر نبودن شرایط مناسب برای نگهداری، دور بریزیم. اما ضروری است بدانید که یخچال برای همواره نمی تواند غذاهای ما را تازه و سالم نگه دارد. نگداری مواد غذایی در یخچال هم محدودیت هایی دارد که باید بدانید. در ادامه در خصوص مواد غذایی که معمولا در یخچال نگهداری می کنیم اما برای خوردن، سالم و قابل اطمینان نیستند، بیشتر بخوانید. بعلاوه چند نکته در خصوص نگهداری مواد غذایی در یخچال یاد بگیرید.

12 ماده غذایی در یخچال که باید دور بیاندازید

لیست محتوا

نگهداری مواد غذایی در یخچال؛ چه موادی را باید دور بریزیم؟

نکات و ترفندهایی برای نگهداری مواد غذایی در یخچال

نگهداری مواد غذایی در یخچال؛ چه موادی را باید دور بریزیم؟

نگهداری مواد غذایی در یخچال محدودیت هایی دارد. نمی توانیم هر نوع خوراکی که بیرون می ماند داخل یخچال بگذاریم و مطمئن باشیم که مسئله ای برای آن پیش نمی آید. اگر مواد غذایی زیر را در یخچال دارید، احتمالا ضروری است که آن ها را همین الان آنالیز کنید:

1. چاشنی ها و سس های منقضی شده

یخچال نمی تواند مواد غذایی منقضی شده را نجات دهد. بسیاری از افراد فکر می نمایند محصولاتی که در حالت عادی بیرون از یخچال نگهداری می شوند را اگر داخل یخچال بگذاریم، عمر آن ها بیشتر می گردد. اما این طور نیست.

بسیاری از افراد انواع سس و چاشنی را خریداری می نمایند. همین الان اگر در یخچال تان را باز کنید ممکن است از این نوع مواد غذایی از چند مدل مختلف در یخچال داشته باشید؛ مثلا هم سس مایونز دارید هم فرانسوی.

جمع کردن میزان زیادی از انواع سس و چاشنی در یخچال، باعث می گردد که بسیاری از آن ها قبل از اینکه فرصت خوردنشان را پیدا کنیم، منقضی شوند یا کیفیت اولیه را از دست بدهند. اگر شما هم عادت دارید چاشنی ها و سس های متنوع می خرید و تعداد زیادی از آن ها در یخچال دارید، حتما چند وقت یک بار یخچال را آنالیز کنید و تمام آن هایی که منقضی شده اند یا نزدیک به تاریخ انقضا هستند دور بریزید.

فقط به آنالیز تاریخ انقضای آن ها اکتفا نکنید. در محصولات را باز کنید، آن ها را بو کنید و بچشید و اگر فکر می کنید کیفیت و طعم اولیه را از دست داده اند، آن ها را دور بریزید. هر کدام از این محصولات عمر مشخصی دارند حتی اگر در یخچال نگهداری شوند. عمر رایج محصولات محبوب از این قرار است:

  • سس های چیلی و کچاپ: 6 ماه
  • سس خردل: 12 ماه
  • زیتون: 2 هفته
  • انواع ترشی و شور: 1 تا 3 ماه
  • سس های سالاد و مایونز: 2 ماه

اگر برای نگه داشتن یا دور انداختن یکی از این محصولات شک دارید، باید با چشیدن، بوییدن و آنالیز ظاهری، آن ها را آنالیز کنید. اگر مواد تشکیل دهنده آن از هم جدا شده، در قسمتی از آن کپک مشاهده می کنید یا بوی نامطبوعی دارند، آن ها را دور بریزید.

2. غذاهای حاضری و گوشت های فرآوری شده

یکی از محبو ترین غذاهایی که دوست داریم روزهای آخر هفته بخوریم، انواع فست فودها، غذاهای حاضری و گوشت های فرآوری شده است. درست کردن غذا با این محصولات بسیار ساده و سریع است و معمولا بسیار لذیذ هستند. این محصولات حاضری با اینکه مواد نگهدارنده دارند و طول عمر آن ها با روش های مختلفی افزایش پیدا می نماید ولی آن قدرها هم که تصور می کنید، نمی توانید برای مدت طولانی آن را نگه دارید.

اگر محصولاتی مثل سوسیس و کالباس و ژامبون در یخچال دارید، باید آن را بین 3 تا 5 روز بعد از باز کردن بسته بندی اش مصرف کنید. بعضی از انواع گوشت های فرآوری شده را می توانید دو تا سه هفته در یخچال نگهداری کنید. برای نگهداری مواد غذایی در یخچال حتما به توضیحاتی که روی بسته بندی این محصولات نوشته شده دقت کنید.

اگر هر محصول گوشتی فراوری شده ای در یخچال دارید که از این مدت مشخص شده طولانی تر آن را نگه داشته اید، حتما دور بیاندازید. همواره پیشگیری بهتر از درمان است. با دور انداختن مواد غذایی کهنه و فاسد، از بروز مسائل گوارشی و مسمومیت های غذایی جلوگیری می کنید.

3. خوارکی های تخمیر شده

بعضی از خوراکی ها و دورچین هایی که در جهانی مدرن هواداران زیادی پیدا نموده است، انواع خوراکی هایی است که به شیوه تخمیری درست می گردد؛ مثلا کیمچی یا بعضی از انواع ترشی ها. این دورچین های خوشمزه و رنگارنگ می توانند ظرف غذای ما را رنگی تر نمایند و اشتهابرانگیز هستند و برترین جا برای نگهداری آن ها یخچال است.

خوراکی های تخمیر شده را می توانید برای مدت طولانی در یخچال نگهداری کنید ولی این نکته به این معنی نیست که می توانید آن را تا ابد نگه دارید. اگر یک لایه سفید و نازک روی ترشی ها، شورها و کیمچی داخل یخچال تشکیل شده یا حس می کنید بخشی از آن کپک زده، هیچ راهی برای نجات آن نیست و بهتر است که تمام محصول را دور بریزید.

غیر از مشاهده تغییرات ظاهری، اگر حس می کنید بافت، طعم و بوی آن ها تغییر نموده، زمان دور ریختنشان فرا رسیده است.

4. گوشت چرخ نموده

گوشت چرخ نموده یکی از محصولات پرمصرفی است که معمولا هنگام خرید از فروشگاه، در سبد خرید ما وجود دارد. درست کردن غذا با گوشت چرخ نموده راحت است، غذاهایی که با آن تهیه می گردد هم خوشمزه است و هم تنوع بسیار زیادی دارد. اما باید نکته مهمی را در خصوص گوشت چرخ نموده بدانید.

این محصول را باید ظرف مدت دو روز مصرف کنید. اگر فکر می کنید که نمی توانید در این فاصله گوشت را مصرف کنید، حتما باید آن را به فریزر منتقل کنید. گوشت چرخ نموده مراحل مختلفی را برای آماده شدن، خرد شدن، چرخ شدن و بسته بندی طی نموده است و در این فاصله احتمال آلوده شدن آن به باکتری ها و رشد باکتری های مختلف در آن، بسیار زیاد است. اگر نمی خواهید گوشت را همان موقع بعد از خرید بهره ببرید، بسته بندی کنید و داخل فریزر بگذارید.

5. پنیرهای نرم

پنیر یکی از محبوب ترین محصولات لبنی در کل جهان است و تنوع بسیار زیادی دارد. از انواع پنیر می توانید در غذاها بهره ببرید و عطر و طعم دیگری به غذاهای عادی و تکراری بدهید. اگر عاشق پنیر باشید احتمالا چند نوع پنیر داخل یخچال خود دارید. اما متاسفانه بسیاری از پنیرهای محبوب مثلا آن دسته از پنیرهایی که بافت بسیار نرمی دارند، برای مدت طولانی در یخچال دوام نمی آورند. مدت نگهداری پنیر در یخچال بین یک تا دو هفته است و این مدت زمان به نوع پنیر بستگی دارد.

اگر پنیری بیش از دو هفته است که در یخچال شما مانده، بهتر است که آن را دور بریزید. البته این دو هفته به نوع پنیر بستگی دارد. ممکن است پنیری خیلی زودتر از این مدت، خراب گردد.

6. غذاهای کنسروی و نگهداری شده در قوطی

غذاهای کنسروی می توانند در مواقع ضروری به دادمان برسند. به همین علت معمولا در خانه چند نوع غذای کنسروی داریم تا اگر مسئله ای پیش آمد بتوانیم از آن استفاده کنیم. حتی برای بیرون رفتن، وقتی زمان کافی برای آشپزی نداریم، می توانیم از غذاهای کنسروی استفاده کنیم.

اگر یک قوطی کامل از غذای موردنظرتان را مصرف ننموده اید و میزانی از آن مانده، احتمالا طبق عادت، غذای به جامانده را به یخچال منتقل می کنید تا بعدا بخورید. اما ضروری است بدانید که قبل از این کار، باید غذا را از قوطی بیرون بیاورید و به ظرفی دربسته منتقل کنید.

نگهداری مواد غذایی در یخچال در حالی که در قوطی آن ها باز شده، باعث می گردد که محتویات قوطی خیلی زود خشک گردد، بوی یخچال را به خودش بگیرد و حتی با بعضی آلودگی های محیطی که در یخچال وجود دارد، تماس پیدا کند و آلوده گردد.

اگر یک قوطی باز شده از غذای کنسروی در یخچال دارید و یکی دو روز از آن می گذرد، بهتر است که آن را دور بیاندازید.

7. محصولات شل شده و کپک زده

وقتی مشغول خرید از فروشگاه ها و تره بارها هستیم، نمی توانیم در برابر بعضی از تخفیف ها مقاومت کنیم. این مسئله باعث می گردد با میزان زیادی میوه و سبزی و محصول تازه به خانه برگردیم که احتمالا فرصت خوردن آن ها را نداریم. بسیاری از افراد فکر می نمایند که وقتی محصولی کپک زد می توانند آن قسمت را جدا نموده و بقیه محصول را که کپک ندارد، مصرف نمایند اما همواره توصیه می گردد که در این شرایط، کل محصول کپک زده را دور بریزید.

کپک ها معمولا ریشه دار هستند و حتی اگر آن ها را با چشم نبینید ممکن است به همه جای مواد غذایی سرایت نموده باشند. در نتیجه وقتی کپک مشاهده می کنید احتمالا کل یک محصول یا میوه، دچار مشکل شده باشد. در خصوص محصولات لزج هم همینطور است. لایه نازک و سفیدرنگی که روی آن ها ایجاد می گردد نشان می دهد که این محصول مدت هاست آغاز به گندیدن نموده است. در نتیجه بهتر است که کل آن را دور بریزید.

8. عصاره ها و آب گوشت و سبزی

یکی از راهکارهای توصیه شده برای استفاده از به جامانده مرغ، استخوان ها و قلم ها و سبزیجات، درست کردن انواع عصاره از آن ها است. این عصاره های خانگی خواص زیادی دارند و می توانیم برای تهیه کردن سوپ، به جای آب خالی از این عصاره ها استفاده کنیم تا عطر و طعم بهتری به غذا بدهد.

نکته ای که باید در خصوص این عصاره ها بدانید این است که باید آن ها را ظرف مدت حدود 4 روز از زمانی که آماده نموده اید مصرف کنید. یعنی اگر می خواهید آن را در یخچال نگهداری کنید، در کمتر از 4 روز مصرف کنید. اگر فکر می کنید که نمی توانید در این فاصله از آن بهره ببرید، حتما آن را فریز کنید. در غیر این صورت اگر فریز ننموده اید و بیش از 4 روز از ماندن آن ها در یخچال می گذرد، بهتر است که دور بریزید.

9. سس های سالاد خانگی

هر زمان که امکان پذیر باشد ترجیح می دهیم که سس ها و طعم دهنده های سالاد را خودمان در خانه و بدون هیچ ماده نگهدارنده و افزودنی درست کنیم. با این روش می توانیم از برترین مواد اولیه استفاده کنیم و میزان شکر و نمک افزوده شده به آن را طبق ذائقه خودمان کنترل کنیم.

مهم ترین ویژگی سس ها و طعم دهنده های خانگی این است که مواد نگهدارنده ندارند. در نتیجه نمی توانید انتظار داشته باشید که عمر آن ها مثل محصولات آماده طولانی باشد. این سس های خانگی خیلی زود خراب می شوند. در فاصله یک تا دو هفته بعد از آماده کردن سس، باید آن را مصرف نموده باشید. اگر بیش از این مدت آن را نگهداری نموده اید احتمال رشد باکتری در آن وجود دارد.

10. غذاهای به جامانده

وقتی غذایی سفارش می دهیم یا می پزیم و میزانی از آن برای آن وعده باقی می ماند، اولین راهی که به ذهنمان می رسد این است که آن را در یخچال نگهداری کنیم و وعده بعدی بخوریم. با این کار می توانیم اتلاف مواد غذایی در خانه را به حداقل برسانیم. اما گاهی اوقات فراموش می کنیم که غذایی در یخچال داریم یا اینکه فرصت خوردن آن پیش نمی آید. غذای مانده را نهایتا تا سه یا چهار روز می توانید در یخچال نگهداری کنید. اگر بیشتر از این مدت آن را نگه داشته اید وقت دور ریختن آن رسیده است.

مصرف غذاهای مانده که بیشتر از این مدت در یخچال نگهداری شده اند، باعث بیماری شما می گردد. این احتمال وجود دارد که باکتری های مضر در آن رشد نموده باشند و دچار مسمومیت غذایی شوید. جالب است بدانید که بعضی باکتری ها با رشد کردن در غذا، ظاهر، طعم یا بوی آن را تغییر نمی دهند. به همین علت، آنالیز کردن طعم و مزه غذا برای اطمینان از سلامتی آن کافی نیست. اگر ظرف سه روز نتوانستید غذای مانده را بخورید، آن را دور بیاندازید یا قبل از این مدت آن را در فریزر بگذارید.

11. غذاهایی که ناخنک زده اید یا سر کشیده اید

آیا تا به حال شیر و مایعات مختلف را از پارچ یا بسته بندی آن ها سر کشیده اید؟ یا اینکه به ظرف های غذا ناخنک زده اید؟ لازم نیست برای این کار خجالت بکشید چون بسیاری از افراد از این تجربه ها دارند. اما ضروری است بدانید که این کارها یعنی سر کشیدن نوشیدنی ها از ظرف بسته بندی یا قاشق زدن داخل مواد غذایی مختلف، عمر آن ها را از آن چیزی که انتظار دارید کمتر می نماید.

حتی اگر بهداشتی باشید و اهمیت زیادی به بهداشت، خصوصا بهداشت دهان و دندان بدهید، در هر صورت بینی و دهان ما همواره می تواند ناقل جرم ها و باکتری های متعدد باشد. این باکتری ها می توانند به غذایی که می خوریم منتقل شوند. اگر به غذاها ناخنک می زنید یا آن ها را از طرف سر می کشید، بهتر است آن ها را ظرف سه چهار روز مصرف کنید.

12. جوش شیرین

استفاده از جوش شیرین یک راه عالی برای از بین بردن بوی یخچال است. به خصوص برای کسانی که انواع ترشی و چاشنی را همواره در یخچال نگهداری می نمایند. احتمالا بسیاری از شما ماه ها یک بسته جوش شیرین را داخل یخچال نگهداری می کنید. این جوش شیرین بعد از مدتی تاثیرگذاری خود را از دست می دهد. توصیه می نمایند که این جوش شیرین را هر 30 روز عوض کنید اگر می خواهید همواره تاثیرگذار باشد.

نکات و ترفندهایی برای نگهداری مواد غذایی در یخچال

اگر تمیز کردن و منظم کردن مواد داخل یخچال یکی از کارهای خانه است که کمترین علاقه را به آن نشان می دهید، با رعایت چند نکته و ترفند می توانید احتیاج به این کار را تا حد امکان کاهش دهید. علاوه بر این، با رعایت کردن این نکته ها، عمر مواد غذایی را افزایش می دهید و همواره اطمینان دارید که غذاهای داخل یخچال، سالم و قابل خوردن هستند.

1. تمیز کردن مرتب یخچال

احتمالا این نکته ای است که اصلا دوست نداشتید بشنوید اما برای اینکه یخچال شما همواره تمیز و مرتب باشد و بدون اشکال، کار کند و غذاهای داخل آن سالم و تمیز بماند، باید مرتب به آن رسیدگی کنید. هر چقدر بیشتر این کار را انجام دهید، برای تمیز کردن کلی یخچال، وقت و کوشش کمتری اختصاص می دهید.

اگر یخچال را فقط یکی دو بار در سال تمیز می کنید، آن یک بار باید حسابی وقت بگذارید. احتمالا متوجه می شوید که یخچال شما خیلی خوب کار نمی نماید و نمی تواند همه چیز را خنک و تازه نگه دارد.

داشتن یخچالی با قفسه های پر از محصولات منقضی شده، کارایی آن را کمتر می نماید. با این کار میزان انرژی مصرفی یخچال هم افزایش پیدا می نماید بدون اینکه بازده داشته باشد. ماهی یک بار یخچال را آنالیز کنید، محصولات اضافه را دور بریزید و آن را تمیز کنید. با این کار یخچال شما هم کارایی بهتری خواهد داشت و هم محیط آن همواره مرتب و تمیز به نظر می رسد.

برای تمیز کردن داخل یخچال از مواد شوینده ای بهره ببرید که برای غذاها مسئله ای ایجاد ننمایند. محصولات مختلفی برای این کار طراحی و فراوری شده است ولی پارچه تمیز و نم دار و جوش شیرین می تواند یک تمیزنماینده عالی برای یخچال باشد و بوی نامطبوع سطوح را از بین ببرد.

2. مرتب کردن یخچال با سبدها و ارگانایزهای مخصوص

برای مرتب کردن محصولات و مواد غذایی در یخچال و قفسه ها از سبدهای مخصوص این کار بهره ببرید. این کار چند مزیت دارد. نه تنها یخچال شما منظم تر می گردد و مواد غذایی را راحت تر پیدا می کنید، بلکه از تمیز کردن سطوح یخچال هم خلاص می شوید. برای تمیز کردن، کافی است سبدها را بشویید. وجود سبدها مانع از کثیف شدن فضای داخل یخچال می گردد.

ارگانایزرهای مخصوص یخچال و فریزر در ابعاد و میزان های مختلف فراوری می شوند تا بتوانید در قفسه ها و حتی درِ یخچال از آن ها بهره ببرید.

3. نوشتن توضیحات برای نگهداری مواد غذایی در یخچال

هر غذایی که داخل یخچال می گذارید حتما همراه با توضیحات باشد. توضیحات را می توانید روی سبدها بنویسید. اطلاعاتی مثل زمان قرار دادن داخل یخچال و تاریخ مصرف را ذکر کنید. حتی برای ظرف های دربسته، محتویات ظرف را بنویسید تا هر بار مجبور نباشید که در آن را باز کنید.

4. گذاشتن مواد غذایی در جای مناسب

یکی از نکاتی که در خصوص نگهداری از مواد غذایی در یخچال باید بدانید این است که آن ها را در جای مناسب نگهداری کنید. در واقع با همین ترفند ساده می توانید عمر بعضی از مواد غذایی داخل یخچال را افزایش دهید. مثلا بهتر است که شیر را داخل درِ یخچال نگذارید چون در این قسمت از یخچال، دما معمولا نوسان زیادی دارد. در عوض آن را در طبقه های میانی یخچال بگذارید.

5. نوشتن محتوای یخچال روی در

برای اینکه خرید بهتری داشته باشید و از خریدن مواد غذایی غیرضروری اجتناب کنید، بهتر است که همواره لیستی از مواد غذایی موجود در یخچال را در اختیار داشته باشید. وقتی لیست مواد غذایی موجود را روی در یخچال بنویسید، هر بار با نگاه کردن به این لیست متوجه می شوید که چه محصولاتی احتیاج دارید.

6. استفاده از صفحه های چرخان

یک صفحه چرخان می تواند درست مثل یک قفسه کوچک عمل کند. با استفاده از این صفحه چرخان، دسترسی به مواد غذایی که در انتهای یخچال قرار گرفته اند راحت تر می گردد. از این صفحه های چرخان می توانید برای مرتب کردن قفسه چاشنی ها و مواد غذایی که داخل قوطی و شیشه هستند بهره ببرید.

جمع بندی

نگهداری مواد غذایی در یخچال مثل هر کار دیگر مرتبط با خانه داری، فوت و فنی دارد که اگر بدانید، از اتلاف انرژی و اتلاف مواد غذایی جلوگیری می کنید. یخچال غذاهای ما را سالم نگه می دارد ولی نمی توانید مواد غذایی را تا ابد داخل یخچال بگذارید. بد نیست که چند وقت یک بار یخچال را آنالیز کنید و مواد غذایی که بالاتر به آن اشاره کردیم دور بریزید. تا همواره یخچالی سالم با مواد غذایی سالم و تازه داشته باشید.

منابع: Airtasker, Eatingwell

منبع: دیجیکالا مگ

به "12 ماده غذایی در یخچال که باید دور بیاندازید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "12 ماده غذایی در یخچال که باید دور بیاندازید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید