با آموزش مهارت نه گفتن خود را در برابر آسیب های اجتماعی و گرفتاری در دام اعتیاد مصون بسازید
به گزارش مدرسه سما، به گزارش خبرگزاری خبرنگاران، دکتر لیلا شهبازی؛ روانشناس و مربی مهارتهای زندگی در گفت و گو با خبرگزاری خبرنگاران به مناسبت هفته مبارزه با مواد مخدر، به آموزش مهارت نه گفتن و مصون سازی افراد در برابر آسیب های اجتماعی از جمله اعتیاد پرداخت:

اعتیاد به مواد مخدر یکى از مهمترین مسائل اجتماعی، اقتصادى و بهداشتى است که عوارض ناشى از آن تهدیدى جدى براى جامعه بشرى محسوب شده و موجب رکود اجتماعى در زمینه هاى مختلف مى گردد.
باید مهارت ابزاری مهارت نه گفتن در برابر مصرف مواد مخدر و آسیب های اجتماعی در یک اطلاع رسانی گسترده و همگانی بویژه قشر کودک و نوجوان آموزش داده گردد.
والدینی که می خواهند فرزندان سالمی داشته باشند و از آسیب های اجتماعی در امان باشند، ضمن اینکه باید مهارت نه گفتن را در کودکی به فرزندان خود آموزش دهند، باید از متولیان فرهنگی و اجتماعی بخواهند که مهارت های زندگی را به آنها آموزش داده و این مهارت ها را با فرزندان خود تمرین نمایند.
گرایش به مواد مخدر تنها یک عامل ندارد. عدم رابطه صمیمی بین والدین، فقر و در دسترس بودن مواد مخدر و قرصهای روانگردان، تأثیرپذیری از گروه همسالان و دوستانی که رفتارهای پرخطر، شکست های مکرر تحصیلی و یا سابقه فرار از مدرسه را تجربه نموده اند، شکست های عاطفی،جدایی والدین و سابقه رفتارهای پرخطر در کانون خانواده، الگوها و شیوه های نامناسب فرزندپروری، گرایش به کنجکاوی، تفریح، تفریح و لذت طلبی، زندگی در محیط هایی که افراد پرخطر بیشتر در آنجا حضور دارند و هم کم توجهی به آموزش های خودمراقبتی در خانواده و مدرسه و نداشتن مهارت نه گفتن و قاطعیت از جمله عوامل سوق دادن افراد به معضلات اجتماعی است.
باید صریح و بی پرده تمامی عوارض ، خطرات و آسیب های ناشی از مصرف مواد مخدر را به بچه ها و نوجوانان آموزش داد و به آنها گوشزد کرد که اعتیاد همراه با نابودی و بیراهه رفتن است.
مطلع بودن خانواده ها ،ارتباط موثر والدین با فرزندان، برترین راه مقابله باموادمخدر است.خانواده به اسم نخستین صندلی شکل گیری و جهت دهی به شخصیت فرد به علت فقر آموزشی که دارند نقش اصلی را در گرایش نوجوانان و جوانان به مواد مخدر تازه ایفا می نمایند.
اگر خانواده توجه ویژه اش را به فرزندش معطوف نکند و نظارت خوبی نسبت به تربیت و اصلاح و هم ارتباطات خارج از محیط خانواده فرزندش به خرج ندهد، چه بسا این فرزند به واسطه کنجکاوی پا در مسیری بگذارد که آینده فردی و اجتماعی خود و دیگران را دچار مخاطره کند.
خانه و مدرسه برترین محیط برای آموزش های پیشگیری از اعتیاد به فرزندان هستند .ارتباط خوبی با فرزندانمان برقرار کنیم و آنرا حفظ نمائیم .به جای پند و نصیحت و موعظه احساسهای فرزندانمان رادرک کنیم وبه آنها احترام بگذاریم .گوش کردن فعال را تمرین کنیم .زمانی که فرزندمان می خواهد با ما صحبت کند فعالیتهای خود مثل تماشای تلویزیون، خواندن روزنامه یا کار منزل را قطع کنیم، رویمان را به سوی او برگردانیم و با ارتباط چشمی مناسب به وی نشان دهیم که به گفته هایش توجه داریم وبرای ما اهمیت دارند، احساس ارزشمندی وعزت نفس را در آنها بوجود بیاوریم.
حواسمان به کنجکاوی بچه ها باشد!
بسیاری از بچه ها و نوجوانان نسبت به مواد مخدر کنجکاو هستند و بعضی بخاطر ارضاء حس کنجکاوی مواد مخدر مصرف می نمایند. ضروری است والدین راجع به موادی که ممکن است فرزندانشان با آنها روبرو شوند آشنایی داشته باشند و با برقراری ارتباط مناسب با فرزندان او را از عواقب مصرف مواد مطلع سازند.
مهارت نه گفتن را در کودکی به فرزندان خود آموزش داده تا با قاطعیت و جرأت ورزی و احساس ارزشمندی در آینده در برابر آسیب ها ومعظلات اجتماعی در امنیت و آرامش به سر ببرند.سهم خانواده بسیار موثر است.وجود داشتن مهارت های مورد نظر در والدین، سبک فرزند پروری قاطعانه، آموزش مستقیم و غیر مستقیم این مهارت ها در بچه ها از جمله مواردی است که اجازه می دهد که رشد کودک همراه با مهارت باشد.
ارتقای مهارت های اجتماعی موثرترین گام برای مقابله با اعتیاد است.
همه ما شهروندان در مقابله با آسیب های اجتماعی وظیفه داریم و باید به وظیفه خود عمل کنیم و اگر حساسیت لازم در جامعه ایجاد نگردد و جوان و نوجوان و خانواده از توسعه اعتیاد نترسد و خود را مصون بداند باید هزینه های زیادی را تحمل نموده و منتظر پیامدهای آن باشیم.
شعار حقایق درباره مواد مخدر را به اشتراک بگذاریم، تا زندگی ها را نجات دهیم...
منبع: خبرگزاری آریا