شروع اجباری شدن ثبت چک در سامانه صیاد

به گزارش مدرسه سما، با ورود به سال 1400 و شروع فعالیت بانک ها پس از تعطیلات نوروزی، ثبت دسته چک های جدید در سامانه صیاد اجباری می گردد و از امروز متقاضیان می توانند با مراجعه به شعب بانک ها برای دریافت دسته چک های درخواست دهند که در این باید ضروری است تا صادرکنندگان و دریافت کنندگان چک باید با فرآیندهای ثبت و انتقال چک در سامانه صیاد و ابزارهای دسترسی به این سامانه آشنا شوند.

شروع اجباری شدن ثبت چک در سامانه صیاد

به گزارش ایسنا، قانون اصلاح قانون صدور چک به منظور حمایت از دریافت نمایندگان چک و به حداقل رساندن چک های بی محل در سال 1397 به تصویب رسید و از ابتدای سال آینده لازم الاجراست که از امروز با شروع فعالیت بانک ها در سال جدید، دسته های چک جدید در بانک ها توزیع و ثبت آن ها در سامانه صیاد اجباری می گردد و متقاضیان می توانند برای دریافت آن ها با مراجعه به شعب بانک ها درخواست دهند.

در قانون جدید نحوه صدور، دریافت و انتقال چک تغییراتی داشته و افرادی که مبادلات خود را با چک انجام می دهند تکالیفی برعهده دارند. صادرنماینده چک باید مندرجات چک شامل تاریخ سررسید، مبلغ و اطلاعات هویتی ذینفع را علاوه بر اینکه در برگ چک درج می نماید در سامانه صیاد نیز ثبت کند.

همچنین، ذینفع چک نیز هنگام دریافت برگ چک باید مندرجات آن را در سامانه صیاد، استعلام و با مندرجات برگ چک تطبیق دهد.

اشخاصی که قصد انتقال چک را دارند نیز دیگر نیازی به پشت نویسی چک ندارند و باید اطلاعات هویتی ذینفع جدید را در سامانه صیاد ثبت نمایند.

انجام این امور به وسیله ابزارهای دسترسی به سامانه صیاد شامل اینترنت بانک و موبایل بانکِ بانک ها، برنامک های موبایلی حوزه پرداخت و شعب بانک های عامل امکانپذیر است.

همچنین سایر ابزار مورد استفاده برای ارائه خدمات چک به مشتریان شامل مواردی مانند تلفن بانک، ابزار پیامکی، کدهای دستوری و ... نیز در دست آنالیز است که توسط شبکه بانکی اطلاع رسانی خواهند شد.

ابزارهای دسترسی به سامانه صیاد

برای صدور، دریافت و انتقال چک به وسیله اینترنت بانک و برنامک های موبایلی کاربر باید امکان دسترسی به ابزار یادشده را از بانک خود درخواست کند و به وسیله این ابزار، فرایندهای ثبت صدور، تایید دریافت و انتقال چک در سامانه صیاد را انجام دهد. البته، ثبت صدور چک تنها به وسیله اینترنت بانک و موبایل بانک بانکِ صادرنماینده دسته چک امکانپذیر است؛ این در حالی است که سایر فرایندها از قبیل تایید دریافت و یا انتقال چک هر یک از بانک ها توسط این ابزار میسر است و به یکسان بودن بانک کاربر با بانک صادرنماینده چک نیازی نیست.

با توجه به در دسترس بودن برنامک های حوزه پرداخت، خدمات پرکاربرد از قبیل امکان ثبت صدور چک متعلق به هر یک از بانک ها تایید دریافت چک و همچنین انتقال چک، توسط برنامک های یادشده ارائه می شوند.

طبق این گزارش، مراجعه به سامانه صیاد به وسیله برنامک های موبایلی حوزه پرداخت برای ثبت صدور، تایید دریافت یا انتقال چک صرفا باید به وسیله تلفن همراهی که سیمکارت آن متعلق به کاربر است، انجام گردد. همچنین، مجموعه برنامک های قابل استفاده در این حوزه به وسیله وبسایت شرکت شبکه الکترونیکی پرداخت کارت (شاپرک) به نشانه www.shaparak.ir قابل دریافت و نصب است.

علاوه براین، بانک های عامل تمام شعب شبکه بانکی قابلیت ارائه خدمات سامانه صیاد را دارند و می توانند برای آن دسته از مشتریانی که امکان دسترسی به ابزار غیرحضوری را ندارند، اقدام های لازم را از جانب آنان انجام دهند. شخص صادرنماینده برای ثبت چک، تنها می تواند به بانک صادرنماینده دسته چک خود مراجعه کند. در زمان تایید دریافت چک نیز شخص تاییدنماینده (ذینفع) باید به بانک خود، بانکی که در آن حساب فعال دارد مراجعه کند تا فرایند تایید از سوی او و توسط بانک انجام گردد.

چگونه چک را در صیاد ثبت کنیم؟

برای ثبت چک در سامانه صیاد باید پس از ثبت مندرجات چک در برگ چک، صادرنماینده به یکی از ابزارهای دسترسی به سامانه صیاد مراجعه نموده و اطلاعات چک و مشخصات هویتی ذینفع ذینفعان را وارد کند.

با توجه به اینکه ثبت نهایی چک منوط به استعلام و تطبیق مندرجات برگ چک با اطلاعات ثبت شده در سامانه صیاد است، گیرنده چک با در دست داشتن آن باید اقدام های زیر را انجام دهد:

الف) مراجعه به یکی از ابزارهای دسترسی به سامانه صیاد (لزومی به یکسان بودن ابزار مورداستفاده توسط صادرنماینده و تاییدنماینده چک وجود ندارد)

ب) احراز هویت در اینترنت بانک، برنامک موبایلی و بانک و شعب بانک های عامل

ج) استعلام و تطبیق مندرجات برگ چک شامل تاریخ سررسید، مبلغ و اطلاعات هویتی ذینفع

د) تایید یا رد چک بر اساس انطباق یا منطبق نبودن مندرجات

چگونه چک های جدید را پشت نویسی کنیم؟

در قانون جدید چک، پشت نویسی با درج اطلاعات مربوطه در سامانه صیاد جایگزین شده است؛ بر این اساس، مراحل زیر باید توسط انتقال دهنده چک انجام گردد:

1) مراجعه به یکی از ابزارهای دسترسی به سامانه صیاد

2) احراز هویت

3) ورود شناسه صیادی برگ چک متعلق به انتقال دهنده در سامانه صیاد

4) ورود اطلاعات مربوط به بابت و هویت ذینفع جدید چک (انتقال گیرنده)

5) تایید و ثبت اولیه انتقال چک

یکی دیگر از فرآیندهای مرتبط با چک در سامانه صیاد، استعلام شرایط اعتباری صادرنماینده چک است که امکان استعلام شرایط اعتباری صادرنماینده چک به وسیله ورود شناسه 16 رقمی برگ چک در سامانه صیاد وجود دارد. علاوه بر ابزارهای دسترسی به سامانه صیاد، خدمت یادشده به وسیله روش های سامانه پیامکی 701701، پورتال بانک مرکزی و بارکد پشت برگ چک نیز قابل دریافت است.

دو مرحله پایانی مرتبط با چک در سامانه صیاد استعلام شرایط چک (صادرنماینده - دارنده چک) و استعلام شرایط چک (ذینفع) است که صادرنماینده چک، می تواند با استفاده از شناسه صیادی برگ چک، شرایط و مندرجات چک ثبت شده در سامانه را پیش از تایید ذینفع مشاهده کند.

همچنین، ذینفع یا دارنده چک می تواند با شناسه صیادی و شماره ملی خود شرایط و مندرجات چک ثبت شده در سامانه صیاد را مشاهده کند.

منبع: جام جم آنلاین

به "شروع اجباری شدن ثبت چک در سامانه صیاد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شروع اجباری شدن ثبت چک در سامانه صیاد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید